Yhteiseen rahaan siirtyminen tulee olemaan helpompaa hollantilaisille, irlantilaisille ja saksalaisille. Vaikeinta yhteisen rahan hahmottaminen tulee olemaan Etelä-Euroopan maissa asuville eurokansalaisille.

Hollantilaiset ja saksalaiset pystyvät vaivattomimmin hahmottamaan muutoksen rahanarvossa. Heille raha puolittuu eli euro on noin 2 kertaa nykyinen valuutta. Myös irlantilaisille muutos tulee olemaan helpompi, sillä muutos ei ole kovin iso nykyiseen valuutta-arvoon nähden. Hinta muutos on lisäksi niin, että hinnat nousevat, joten korkeampien hintojen kanssa elää tarkemmin.

Espanjalaisille, italialaisille, kreikkalaisille ja portugalilaisille oman valuutan vaihtuminen euroiksi on valtava muutos, sillä uusi yhteinen raha on aivan eri suuruusluokkaa. Kun nyt 1 000 markkaa on 27 984 pesetaa, niin euroina summa kutistuu 168 euroon. Italialaisille muutos on kaikista suurin eli 1 000 markkaa on nyt 325 659 liiraa ja euroina siis 168 euroa.

Suomalaisille muutos on samankaltainen kuin ranskalaisille, eli nykyinen valuutta on noin yksi kuudeosa tulevasta euron arvosta. Muutos on silti hankalampi, koska kaikki hinnat alenevat. Halvempiin hintoihin tottuminen on aina hankalampaa kuin kalliimpiin hintoihin.

Viimeksi päivitetty 4.6.2001 Päivittäjä SRT Oy