Palkkiot pienentävät pienissä erissä ostovoimaa

Euroalueelle matkustava matkailija saa markalle parhaan ostovoiman vaihtamalla valuutan kotimaassa edullisimmissa erillisissä valuutanvaihtoon erikoistuneissa vaihtopisteissä. Siinä missä Forex perii 1,7 prosentin palkkion, joutuu pankeissa euroalueella pulittamaan pankeille huomattavasti enemmän. Pieniä summia vaihdettaessa asia vielä korostuu. Useissa kotimaisissa pankeissa on myös minimipalkkio, joka tuntuu juuri pienissä summissa.

Toinen hyvä tapa on maksaa ostoksensa kansainvälisillä korteilla, kuten Visa ja Eurocard. Näillä ostoksia maksettaessa ei palkkiota mene. Pieniä summia automaatista ei kannata tosin nostaa, sillä silloin kortin käytöstä peritään palkkio, joka ensimmäisen satasen osalta on 16 markan suuruusluokkaa.

Euroalueen hotelleissa saattaa valuutta vaihtua myös huomattavasti pankkien tiskipalveluiden palkkioita edullisemmin. Kannattaa siis olla selvillä myös hotellin mahdollisista valuuttapalveluista, jos pieni valuutantarve yllättää.

Vaikka euroalueella ei valuuttariskiä siis ole, riippuu markan ostovoima paljolti matkailijan kohdalla siitä, missä muodossa rahaa käyttää ja, missä rahat valuutaksi vaihtaa.

ChartObject 100 mk ostovoima euroalueella eri valuutanvaihtopaikoissa
elokuussa 1999 lähde: Rahatieto

Viimeksi päivitetty 17.8.1999 Päivittäjä SRT Oy

Paluu