TAX FREE - HINNAT LAIVAREITEILLÄ

Eri tuoteryhmissä hinnat vaihtelevat hyvin paljon tai sitten ei juuri lainkaan, kun hintoja vertaa eri laivareittien sekä laivayhtiöiden välillä. Näyttää siltä, että Ruotsin ja Tallinnan reitin hinnoittelu varsinkin alkoholi- ja tupakka- tuotteissa on hyvin erilainen. Tallinnan reitillä hinnoittelulla pyritään toisaalta selvästi siihen, että nämä tuotteet ostettaisiin laivalta eikä maissa Tallinnassa. Ruotsin reitillä riittää se, että tuotteet ovat normaaleihin Ruotsin ja Suomen hintoihin nähden edullisia.

Olemme ottaneet hintaesimerkin alkoholi-, makeis -, hajuvesi- ja tupakkatuotteista. Esimerkkihintojen perusteella voidaan nähdä, että kaikissa tuoteryhmissä hinnat ovat luonnollisesti edullisempia kuin Suomessa maista ostettuna. Makeistuotteissa tosin hintaero on varsin vähäinen, kun taas alkoholi-, hajuvesi- ja tupakkatuotteissa hintaerot ovat varsin suuret. Esimerkiksi hajuveden saisi laivalta puoleen hintaan Suomen normaalihintaan verrattuna .

Eri laivayhtiöiden väliset erot samalla laivareitillä varsinkin Ruotsin risteilyjen osalta ovat vähäiset. Tallinnan-reiteillä tupakkakartongin sai halvemmalla Siljalta sekä vastaavasti viinapullon Tallinkilta.

Lisäksi alkoholi-, makeis- ja tupakkatuotteet sai selvästi halvemmalla Tallinnan-reiteiltä Ruotsin risteilyihin verrattuna. Hajuveden ostaja pääsi taasen halvemmalla ostaessaan sen Ruotsin-laivoilta. Laivoilla on lisäksi aina tarjoustuotteita, joissa hinnat voivat olla vielä edullisempia.

Tallinnan-reitiltä esimerkkituotteet ostanut olisi säästänyt runsaat 500 markkaa. Ruotsin-laivoilta ostokset tehneen säästö olisi ollut keskimäärin satasen vähemmän eli 400 markkaa Suomen normaaleihin hintoihin verrattuna. Varsinkin Tallinnan suunnalla matkaileva pystyy helposti rahoittamaan matkansa tax free-ostoksien synnyttämällä säästöllä.

 
TuoteSilja RuotsiSilja TallinnaViking Line RuotsiTallinkhinta Suomessa
Leaf All Sorts 1000 g27 mk27 mk27 mk19,50 mk29,90 mk
Marlboro Lights 200 st139 mk69 mk138 mk89 mk220 mk
Finlandia 40 % 100 cl119 mk72 mk118 mk69 mk193,57
Roma EdT Spray 50 ml199 mk199 mk196 mk225 mk225 mk/ 25 ml

Lähde: Suomen Rahatieto

Paluu