R A H A N - H I N T A

Kotitalouden ja pienen yrityksen tilanne on lainarahoitusta pohdittaessa varsin yhtenevä vakuuskäytännön suhteen eli pankit vaativat pääsääntöisesti tällä hetkellä turvaavan reaalivakuuden ja vain pienehköissä luotoissa voi nimivakuus olla pankille riittävä vakuus. Myös vakuudettomia kulutusluottoja on tarjolla, mutta näissä luoton hinta on selvästi vakuudellisia luottoja korkeampi. Lisäksi pankkien vakuusarvostukset eri omaisuuserien osalta ja rahalaitosten välillä vaihtelevat useita kymmeniä prosentteja. Vakuusarvostus onkin yksi huomioitava seikka lainaa ja rahoittajaa valittaessa. Omarahoitusosuutta voi asuntolainoissa pienentää valtion osatakauksella. Pienillä yrityksillä on mahdollisuus saada lainaa kevyemmällä vakuuskohtelulla Finnveran kautta.

Rahan-hinta on tietysti merkityksellinen ja on hyvä havaita, että lainan kokonaiskorko muodostuu useasta eri hinnoittelutekijästä (viitekorko + marginaali + nostokulut + leimavero poistuu 29.4.98 jälkeisistä lainoista). Yksi hyvä tapa saada eri lainat vertailukelpoisiksi on määritellä samalle laina-ajalle ja samalle lainamäärälle yhtenevällä erävälillä lainan todellinen kokonaiskorko, joka huomioi kaikki luottokustannukset. Melko luotettavaan lopputulokseen pääsee laskelmalla kokonaiskustannukset laina-ajalta euroina ja vertaamalla niitä eri lainatarjousten välillä toisiinsa yhdessä nostokustannusten kanssa. Huomioitavaa on myös se, että korkojen vähennysoikeus verotuksessa on muuttunut. Korot vähennetään pääsääntöisesti pääomatuloista. Asuntolainojen kohdalla sovelletaan muutoin alijäämähyvitystä. Tavallisten kulutusluottojen korot eivät siis ole kotitalouden kannalta enää vähennyskelpoisia verotuksessa.

Huomioitava seikka on myös viitekorko ja sen muuttaminen, sillä koron vaihtelusta aiheutuva lainakustannusten muutos on lainanottajan kustannuksia pienentävä tai nostava tekijä riippuen siitä, mihin suuntaan korko kulloinkin muuttuu koron tarkistushetkellä. Tällä hetkellä on markkinoilla euriborkorkoja(1,3,6,12 kk), jotka muuttuvat aina valitun korkojakson mukaan. Primekorkoja, joiden muutoksista päättää kunkin pankin johtokunta pankin sisäisellä päätöksellä. Markkinoilla on myös kiinteäkorkoisia asuntolainoja (käytännössä 3 tai 5 vuoden kiinteitä korkojaksoja).

Oma merkityksensä on myös sillä, miten lainanottajan mahdollisuudet muuttaa esim. viitekorkoa laina-aikana on lainasopimuksessa määritelty, sillä tämä, joko antaa joustavuutta lainojen hoitoon tai aiheuttaa turhia kustannuksia, mikäli viitekorkoa kesken laina-ajan haluttaisiin muuttaa. Lainojen uudelleenjärjestelyt helpottuivat leimaveron poistumisen myötä.

Lähde: Suomen Rahatieto SRT Oy 9/2003

Paluu