POSTIPALVELUIDEN HINNOITTELU VAIHTELEE EUROALUEELLA

Suomessa sekä kotimaan että ulkomaan kirjemaksut ja postin pakettipalveluiden hinnat nousivat heinäkuussa 1999. Kirjeet kulkevat nyt samalla hinnalla kaikkiin EU-maihin. Tosin maksut ovat korkeammat kuin muihin Euroopan maihin lähetettynä. Tämä johtuu siitä, että EU-alueella ja muun Euroopan kohdalla sovelletaan erillaista verokäytäntöä.

Ranskassa kirjemaksut ovat toisin kuin Suomen kohdalla halvemmat EU-maihin kuin muihin Euroopan maihin. Lisäksi Suomi on liitetty muiden Euroopan maiden tariffiin, jossa postimerkki kirjeeseen on muita EU-maita kalliimpi. Tämän tosin matkailija välttää ostaessaan postimerkin matkamuisto- myymälästä tai tupakkakaupasta, jotka myyvät 3 frangin merkin Suomeen lähetettävään postikorttiin. Postikonttorissa siihen liimataan 3,80 frangin merkki.

Hinnoittelun erillaisuudesta toisenlainen esimerkki on Hollanti, josta posti kulkee Belgiaan, Luxemburgiin ja Saksaan muita EU-maita halvemmalla.Postipalveluiden hinnoittelussa on esimerkkien valossa siis eroa eri euroalueen maiden välillä.

Postikortin hinta Suomessa on heinäkuun hinnankorotuksen jälkeen yleisesti euroalueen maita korkeampi ja muutos koskettaa erityisesti kotitalouksia sekä pieniä yrityksiä. Toisaalta Suomessa postikonttorit ovat avoinna huomattavasti pidempään kuin Etelä-Euroopan maissa.

maapostikortin postimerkin hinta EU-maihin,mk
Espanja2,50 mk
Ranska2,72-3,44 mk
Saksa3,04 mk
Belgia3,10 mk
Suomi3,50 mk

Paluu