Aikakauslehdet ovat toistaiseksi siirtyneet vain osittain käyttämään eurohintoja

Kaikissa keskeisissä euromaissa ja samoin Suomessa on lukijalle tarjolla suuri joukko aikakauslehtiä. Lehtiä löytyy, niin nais- kuin mieslukijoille tarkoitettuja yleislehtiä sekä eri harrastuksiin ja hankintoihin keskittyviä erikoislehtiä. Otimme tarkasteluun auto- ja tietokonelehdet. Vertasimme eri maiden lehtien hintoja toisiinsa, mutta kiinnitimme myös huomiota eurohintamerkintöihin.

Eurohinnoittelu löytyi pääsääntöisesti espanjalaisista, italialaisista ja ranskalaisista lehdistä oman maan hintamerkinnän rinnalla. Saksassa eurohintaa ei näissä lehdissä näkynyt. Sen sijaan Sveitsin frangi ja muut lähialueen maiden mukaiset hintatiedot löytyivät usein Saksan markan rinnalla. Samoin oli tilanne lehtien osalta Hollannissa, jossa rinnakkaishintana löytyi Belgian frangi. Belgialaisissa lehdissä oli, joko pelkästään hinta frangeina tai yhdessä lehdessä löytyi myös eurohintamerkintä. Suomi tyytyi kertomaan hintansa vain oman kielialueen mukaan eli Suomen markkoina.

Kansilehdeltä ei lukija siis vielä halutessaan löydä vertailutietoa eurohintana koko euroalueelta,vaan asiasta kiinnostunut joutuu näkemään vaivaa selvittääkseen lehtien maakohtaisia hintaeroja.Seuraavassa on auto- ja tietokonelehtien hintahaarukat maittain aina yhteensä neljän lehden hintojen perusteella muodostettuna.

Auto- ja tietokonelehdet keskeisissä euromaissa ja suomessa (Suomen Rahatieto)

maa hinta euroina markkoina kuinka monta eurohintamerkintää
Hollanti1,34-5,888-350/4
Espanja1,50-5,989-364/4
Ranska1,52-5,349-323/4
Belgia1,74-5,3310-321/4
Saksa2,45-3,5315-210/4
Italia2,53-4,6515-284/4
Suomi4,88-6,5629-390/4

Parhaiten eurohinnoittelun ovat hoitaneet Espanja,Italia ja Ranska. Muiden maiden kohdalla hintamerkinnät rajoittuivat lähinnä lehden lukijakunnan palvelemiseen. Halvimmillaan lehdistä joutuu pulittamaan vain 8 markkaa ja kalleimmillaan 39 markkaa. Suomessa lehdet ovat näin tarkasteltuna kalliita, mutta painoasu on myös yleensä laadukkaampi. Painomäärätkin ovat pienemmät kuin keskeisissä euromaissa ilmestyvissä lehdissä.

Paluu